FOYER MK&G

Interior Design
MK&G Hamburg
2023

After four and a half months of renovation work, the Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg (MK&G) can now welcome visitors with a new foyer.

 

The spatial reorganisation and easing of reception sequences were based on observing visitor flows. Now, a clear guidance system ensures the safety, protection from infection and well-being of both guests and staff.

The reception desks were realigned along the visual axis leading from the entrance door for better orientation. Cloakrooms and lockers are positioned behind the reception area, in keeping with the logical sequence of a museum visit while allowing for consistent social distancing.

In addition to the meeting point in the centre of the foyer, underneath Stuart Haygarth’s “Tide 200” chandelier (2018), two new lounge areas greet visitors upon entering. To the left of the entrance, a classic lounge with comfortable sofas is an inviting spot to linger and relax. Changing artworks from the Fund for Young Design residency programme will be displayed here.

A media lounge to the right has a long table offering literature on the themes treated in the exhibitions. School classes can meet in this area, for example, or events can be held. Exhibition posters from the MK&G’s diverse programme set the mood.

 

The new colour scheme serves as a guidance system, using three main tonal families – vivid blue, bright yellow and four shades of terracotta. From the brilliant blue of the cash desks, visitors are intuitively guided into the side rooms through four colour gradations – from pale pink to dark terracotta. The three basic hues echo the historical colour scheme of the coffered ceiling in the vestibule, but interpreted in a contemporary way. MK&G Hamburg

 

Another quote from the existing architecture and a major design element is the round form, which can be found for example in the reception desks, furniture and curtain rails. Derived from the round arches of the historical building, this shape makes the space feel harmonious and coherent.

A congenial atmosphere is furthermore ensured by soft and warm materials such as wood, wool and hand-tufted carpets, all of which increase the feel-good factor. Cosiness is also conveyed by the curtains hung in a semi-circle, improving the acoustics of the space. Likewise contributing to better sound quality is a new acoustic ceiling and acoustic panels on the walls. Carpets and textile furniture, some of it custom-made for the museum, help to further reduce reverberations.

In the course of the redesign, the security situation in the entrance area had to be reassessed. As a result, a power distribution system was relocated from an escape route to the basement and additional safety lighting was installed. For improved, barrier-free navigation of the space, a tactile guidance system was installed on the ground floor. The restrooms were also enlarged and modernised.

 

In Collaboration with:

SWP-ARCHITEKTEN

LICHT 01

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading the next set of projects...

End of content

No more pages to load